Teknoloji

Pasifik’teki ıssız adada film gibi kurtarma operasyonu

Mikronezya’da küçük bir adada bir haftadan uzun bir süre mahsur kaldıktan sonra, palmiye yaprakları ile dev bir “YARDIM” yazısı yazan üç denizci, ABD Sahil Güvenlik ve Donanmasının ortak görevi sonunda başarıyla kurtarıldı.

6 Nisan günü Sahil Güvenlik’in Guam’daki Ortak Kurtarma Alt Merkezi (JRSC), üç amcasının kayıp olduğunu bildiren bir kişiden telefon aldı. Polowat Atolü’nden Pikelot Adası’nı çevreleyen sulara doğru bir balık avı gezisi olarak başlayan gezi, teknenin hasar görmesi nedeniyle bu küçük ve ıssız kara parçasında sonlanmıştı.

Üç kazazedenin bölgede gezinme deneyimi vardı ancak kullandıkları minik tekme artık onları taşıyamayacak kadar hasar görmüştü. Adaya çıkarak denizde boğulmaktan kurulan üçlü, burada taze hindistan cevizlerinden ve küçük bir tatlı su kuyusundan faydalanarak hayatta kalmayı başardı.

Ancak kazazedeler palmiye yapraklarını kullanarak sahile “YARDIM” kelimesini yazmayı da akıl etmişti. Akrabalarının çağrısını aldıktan sonra sahil güvenlik bir arama ve kurtarma operasyonu koordine etmeye başladı.

Başlangıçtaki arama alanı da 78,000 deniz mili karenin üzerindeydi. Ancak, uçaklar “YARDIM” işareti sayesinde 7 Nisan’da adadaki denizcilerin yerini tespit etmeyi başardı. 9 Nisan’da adadan kurtarılan kazazedeler evlerine geri dönebildiler.

2020 yılında da Pikelot’ta mahsur kalan üç denizci de, kuma “SOS” yazdıktan sonra ABD Ulusal Muhafızları tarafından tespit edilmiş ve kurtarılmıştı.

gerger-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu