Haber

Zühtü Arslan: Anayasa Mahkemesi kararına uymamanın hukuki dayanağı yok

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi Üyesi Yılmaz Akçil’in Yemin Töreninde değerli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende konuşan Arslan, Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra “görüş farklılığı” gerekçesiyle bu karara uymamanın “hiçbir hukuki dayanağının” bulunmadığını vurguladı.

Zühtü Arslan, “Nihai karara karşı bireysel başvuru yapıldığında, Anayasa’nın yorumlanması ve uygulanması konusunda nihai yetki artık Anayasa Mahkemesi’ne verilmiştir. Bu bağlamda temyiz edilen kesinleşmiş yargı kararları sonrasında görüş ayrılıkları yaşanmaktadır. Anayasa Mahkemesi karar ve yorumunu, “Anayasa Mahkemesi kararlarına yorum farklılıkları nedeniyle uyulmamasının anayasal veya hukuki dayanağı yoktur” dedi.

“İhlal yaratan kararın ortadan kaldırılması gerekiyor”

Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun etkili olabilmesi için ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Arslan, şöyle konuştu: “Bu nedenle Anayasa Mahkemesinin sadece ihlali tespit etmesi değil, anayasal ve hukuki bir yükümlülüğü vardır. değil, aynı zamanda ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere de karar vermektir. Kural olarak ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması, ihlalden önce gerçekleşir.” “İhlal yargı kararından kaynaklanıyorsa bunu sağlamanın yolu ihlale neden olan kararın ortadan kaldırılmasıdır” dedi.


Anayasa MahkemesiFotoğraf: Kıvanç El/DW

“Anayasa Mahkemesi’nin anayasa hükümlerine ilişkin yorumlarını ve kararlarını beğenmek kimsenin zorunluluğu olmadığını belirtmek gerekir. Ancak beğenmesek de bu kararlara uymak anayasal bir zorunluluktur. Anayasa Mahkemesi Başkanı, Anayasa’nın 153. maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararlarının kesin olduğunu ifade etti. Bu kararların “yasama, yürütme ve yargı organları, idari makamlar, gerçek ve tüzel kişiler” açısından bağlayıcı olduğuna dikkat çekti.

Sadakat ilkesini hatırlatır

Arslan, şöyle konuştu: “İhlal kararlarının infaz edilmesi esas olarak sadece Anayasa’nın 153. maddesinin değil, her şeyden önce Anayasa’nın hepimizi bağlayan ve anayasanın meşruiyetini sağlayan bir toplum sözleşmesi olmasının zorunlu sonucudur. kullandığımız yetkiler, bu sözleşmeye sadakat yükümlülüğü ve sözleşmeye uyma ilkesi.” kullanılmış.

Anayasa Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilen ve cezaevinde bulunan Can Atalay hakkında iki kez hak ihlali kararı vermiş, Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise bu kararlara uymamıştı.

DW/EC,ET

germencikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu