Ekonomi

Yaş meyve, sebze ve meyve sebze ürünleri ihracatçıları dünya sofraları için kalıntısız ve katma değeri yüksek ürünler üretiyor.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Kontrolün Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları’ kapsamında, Ege’nin narenciye merkezi Ortaca’da düzenlenen törenle narenciye üreticilerine 5 bin adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıtıldı. Ege, Muğla.

Akdeniz Sinek Kapanı Dağıtım Törenine Ortaca Kaymakamı Meral Uçar ve Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da katıldı. Etkinlik kapsamında üreticilerin sorunları da masaya yatırıldı.

Muğla Valisi Orhan Tavlı’yı ihracatçıların taleplerini iletmek ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla ziyaret eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Çınar ile Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yürütme Kurulu Üyeleri Türkmen Türkmenoğlu, Murat Ödüllü, Mehmet Kırıcı onların problemleri. Martin Sanford, Hüseyin Vural Güleç, Sadık Demircan, Makbule Çiftçi, Vildan Akgedik, Kenan Unat, Tolga Selim Kağan Yönetim Kurulu Toplantısını Muğla’da gerçekleştirdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Önder Hayrettin Çınar, Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Çalışmaların Yaygınlaştırılması Projesi’nin Muğla’da iki yıldır yürütüldüğünü söyledi.

“Öncelikle Tarım ve Orman İl Müdürümüz Barış Saylak’a, değerli ilçe müdürlerimize, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza, bölge milletvekillerimize, Tarım ve Orman Bakanlığı teknik elemanına, Ege İhracatçı Birlikleri çalışanımıza teşekkür ederiz. son bir yılda biyoteknik çabalardaki duyarlılıkları ve yoğun emekleri için. Üreticilerimize ve ihracatçılarımıza teşekkür etmek adettendir. Tortusuz ve kaliteli üretim, yaş meyve sebze sektöründe şu anda gündemimizdeki en değerli iki konu. Biyoteknik çalışmalarla kalıntı sorununu aşacağımıza inanıyoruz. Bu yıl 5 bin adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağını bölgedeki üreticilerimizin kullanımına sunmak üzere İl Müdürlüğümüze tahsis ettik.”

Türkiye, dünyada narenciye üretiminde 8., ihracatta ise 4. sırada yer almaktadır.

Başkan Uçak, “Özellikle mevsim normallerinin üzerinde olan bu hava koşullarında sinek popülasyonunda artış oluyor ve bu tuzakları kullanmanın değeri kat kat artıyor. Bunun dışında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 3 yıldır üretim alanlarından numune alıp akredite laboratuvarlarda analiz etmekteyiz. Bu bölgeye ayrı bir önem verdiğimizi belirtmek isterim. Bu yıl İl Müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde dönem öncesi analizlerimizi yaptırarak çalışmak istiyoruz. Özellikle portakal ve limonda Türkiye’nin üretiminde Muğla ilimiz ön sıralarda yer almaktadır. Ülkemiz narenciye üretiminde dünyada 8., ihracatta ise 4. sırada yer almaktadır. Burayı korumak ve daha yeterli seviyeye gelebilmek için Avrupa ve Rusya gibi ülkelerin sıfır tolerans gösterdiği Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Eylül ayında limonla başlayacak narenciye sezonumuzu hayırlı ve bereketli geçirmenizi dilerim.” dedi.

İklim krizi ve sürdürülebilir üretim için tüm üreticilerin güçlerini birleştirmeleri gerekiyor.

Sürdürülebilir tarım ve güvenli gıda arzına dikkat çeken Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “360 bin ton narenciye üretilen bir hinterlandın içindeyiz. Haşere kontrolü kolay değildir. Firmalarımız hassasiyet gösteriyor. Narenciye ürünlerini tarım ilacı kullanmadan güvenilir bir şekilde korumak ve ihraç etmek için üzerimize düşeni yapmalıyız. Tüm üreticilerin iklim krizi ve sürdürülebilir üretim için güçlerini birleştirmeleri gerekiyor.” söz konusu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu