Ekonomi

Richmond Fed Başkanı faiz kararı için zaman görüyor

Richmond Federal Rezerv Bankası Başkanı Thomas Barkin, ABD merkez bankasının faiz oranlarında bir indirime gitmeyi düşünmeden önce enflasyon eğilimlerinin nasıl geliştiğini bekleyip görme fırsatına sahip olduğunu belirtti.

Richmond Ev İnşa Derneği’nde yaptığı konuşmada Barkin, yılın başında son enflasyon verilerinin umulduğu kadar olumlu olmadığını ifade etti. Bu durumun mevsimsel faktörlere bağlanabileceğini ya da ekonomik görünümde daha önemli bir değişime işaret edebileceğini öne sürdü.

Federal Rezerv’in bu yılki politika belirleme komitesinde oy hakkına sahip olan Barkin, parasal genişleme konusunda temkinli bir yaklaşımın altını çizdi. Güçlü bir işgücü piyasası ile Fed’in faizleri aşağı yönlü ayarlamadan önce durumu gözlemlemesi için zaman olduğuna dikkat çekti.

Fed’in gösterge gecelik faiz oranı geçen ay %5,25-%5,50 aralığında tutuldu. Çoğu yetkili 2024 yılında üç adet çeyrek puanlık faiz indirimi öngörürken, piyasa katılımcıları ilk indirimin Haziran ayında yapılacağını tahmin ediyor.

Barkin, farklı Fed yetkililerinin verileri farklı şekillerde yorumlayabileceğini kabul ederek, olası faiz indirimleri için bir zaman çizelgesi veya bunların gerçekleşme hızını belirtmekten kaçındı.

Barkin gözlemciler arasındaki zıt bakış açılarının altını çizdi. İyimserlerin ekonominin dayanıklılığına ve bir önceki yıldan bu yana enflasyonda yaşanan önemli düşüşe odaklanabileceğini belirtti. Kötümserler ise beklenenden daha hızlı bir ekonomik yavaşlama ya da kalıcı enflasyondan endişe duyabilir.

Bu endişelere rağmen Barkin, bir miktar kısıtlayıcı faiz oranlarının sürdürülmesinin enflasyonu hedefe geri getirmeye yardımcı olacağı konusunda umutlu. Barkin ayrıca, ekonomik bir gerileme yaşanması halinde, birçok şirketin işgücünü korumak için önlemler aldığı ve bu nedenle olası zorluklara karşı daha hazırlıklı olduğu göz önüne alındığında, bunun geçmişte olduğu kadar şiddetli olmayabileceğini öne sürdü.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

hizanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu