Haber

İrlandalı Akademisyenlerden İsrail Kurumlarıyla İlişkilerin Askıya Alınması Çağrısı

İrlanda’da bir grup akademisyen, üniversitelerine “İsrail kurumlarıyla ilişkilerini derhal askıya alma” çağrısında bulunarak, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını “etnik temizlik kampanyası” olarak nitelendirdi.

Irish Times’da yer alan habere göre İrlandalı akademisyen ve bilim insanları, üniversitelerine “İsrail kurumlarıyla ilişkilerin askıya alınması” talebiyle mektup yazdı.

Mektupta, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının ölçeğinin ve şiddetinin, uzun ve acımasız İsrail işgali sırasında Filistin’in maruz kaldığı önceki tüm şiddet düzeylerini aştığının altı çizildi.

“Bu bir etnik temizlik kampanyasıdır ve birçok uzmana göre soykırıma varan şiddettir.” Mektupta şunlara dikkat çekildi:

“Filistinli silahlı grupların 7 Ekim’deki saldırısı, sivillere yönelik suç teşkil eden saldırıları da içeriyordu; ancak uluslararası hukuk, kuşatma altındaki ve işgal altındaki bir bölgede sivillerin sistematik olarak bombalanmasına ve toplu olarak cezalandırılmasına hiçbir koşulda izin vermiyor. Bu, İsrailli liderler tarafından yaygın olarak kullanılan insanlık dışı bir terimdir. Filistinlilerden söz ederken.” “Dil ve metaforlar, tipik olarak soykırıma teşvik ve niyetle ilişkilendirilenleri yansıtıyor.”

Mektupta, Gazze’deki durumun “insanlık dışı” olduğunun belirtildiği, Holokost ve soykırım araştırmalarında önde gelen Yahudi ve İsrailli akademisyenlerin durumu “ders kitaplarında yer alan bir soykırım vakası” olarak tanımladığı belirtildi. Bosnalı soykırım uzmanlarının da “Gazze’de yaşananların soykırım olduğunu” ifade ettiği bildirildi.

Gazze’de 70’e yakın akademisyen ve 2 bin öğrenci hayatını kaybetti

Mektupta, İrlanda’daki birçok üniversitenin ve Avrupa Birliği (AB) destekli araştırma projelerinin İsrail üniversiteleriyle aktif işbirliklerinin olduğu kaydedildi ve şu değerlendirmeler yapıldı:

“İsrail üniversiteleri, ‘İsrail’e Akademik ve Kültürel Boykot için Filistin Kampanyası’nın ifadesiyle, ‘İsrail’in işgal rejiminin ve onun askeri altyapılarının büyük, istekli ve ısrarlı suç ortaklarıdır.’ Öte yandan Gazze’deki birçok Filistin üniversitesi İsrail’in hava saldırılarında yerle bir olurken, ölen siviller arasında 70’e yakın akademisyen ve 2 bin öğrenci de bulunuyor.

İrlanda’daki tüm üniversiteleri İsrail kurumlarıyla mevcut kurumsal ortaklıklarını veya ilişkilerini derhal kesmeye çağırıyoruz. Filistin topraklarının işgali sona erinceye, Filistinlilerin eşitlik ve kendi kaderini tayin hakkı güvence altına alınıncaya ve Filistinli mültecilerin geri dönüş hakları kolaylaştırılıncaya kadar bu bağlar askıya alınmalıdır. “Bu noktada daha az herhangi bir şey, insanlığa karşı suçlara zımni destek anlamına gelir.”

İsrail’in Gazze saldırılarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’in “Filistinlilere ve Mescid-i Haram başta olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine tepki gösterdiği” gerekçesiyle kapsamlı bir saldırı başlatırken, Aksa”nın ardından İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne ağır hava saldırıları düzenledi. bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze’den gerçekleştirilen saldırılarda 315’i asker olmak üzere 1.400’den fazla İsraillinin öldürüldüğünü, 5.132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre Gazze Şeridi’nde 31 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda öldürülen asker sayısı 25’e yükselirken, Kassam Tugayları’nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Gazze’de İsrail saldırılarında 3 bin 826’sı çocuk, 2 bin 405’i kadın olmak üzere 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi de yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler 144 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze’nin binlerce yaralı ve sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi, Nasr Çocuk Hastanesi, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastaneleri ile Kudüs çevresini ve Filistin’e bağlı Endonezya hastanelerini vurdu. Kızılay, tahliyeye zorluyor. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 56 Hizbullah üyesi ve 4 İsrail askeri hayatını kaybetti.

haber-ulas.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu