Gün İçinde Kaygılı Uyanırsanız Sabah Kaygısı Olabilir: Peki Bundan Nasıl Korunabilirsiniz?
Bazı sabahlar gözlerimizi ilk açtığımızdaHayatın koşuşturmasıyla karşı karşıyayız. “Bugün kötü bir gün geçireceğim.” Düşünürüz ve çoğu kez böyle olur. Bazen günün ilk birkaç saati devam eder; bazen gün boyu yayılır ve bir işkenceye dönüşür.
Sıkıntılı bir ruh hali içinde uyanırsanız, sabah kaygınız olabilir. Üstelik bu durumun aslında bizi korumaya çalışan beynimizde olduğunu birazdan göreceksiniz. salgıladığı hormonlardankaynaklıdır.
Bu sabah kaygısı tam olarak nedir?
Tıbbi bir terim olmayan sabah kaygısı, gerginlik ve korku duygularıyla uyanmak anlamına gelir. eğer sabah çok fazla gerginlik ve endişe ile Ayrıca yaygın bir anksiyete bozukluğunuz olabilir. Ancak bu durum sadece sabahları ortaya çıkıyorsa ve birazdan sıralayacağımız belirtiler varsa muhtemelen sabah kaygısı yaşıyorsunuz demektir.
Uyandığınızda bu semptomları yaşıyorsanız, muhtemelen sabah kaygınız da vardır:
- Uyandığınızda huzursuz, sonlu, gergin veya bitkin hissetmek
- Gergin kaslar, göğüste sıkışma, yüksek kalp hızı, nefes almada zorluk gibi panik atak belirtileri
- odaklanma sorunları
- Baş ağrısı, mide bulantısı ve titreme
- Duyguları kontrol etmede zorluk
Artık semptomları öğrendiğinize göre, bu kaygıya sahip olup olmadığınızı az çok biliyor olabilirsiniz, ancak buna neyin sebep olduğunu hala bilmiyor olabilirsiniz.
Sabah telaşına birçok faktör neden olabilir. Bu kaygı çok fazla gerginliğe ve endişeye bir tepkiBelirtilerinize katkıda bulunabilecek birkaç olası neden vardır.
Korku ya da gerginliğe karşı stres hormonu denilen kortizol, adrenal bezler tarafından salgılanır. Yapılan araştırmaların bulgularına göre, hayatlarında stres düzeyi yüksek olan kişilerde kortizolün uyandıktan sonraki ilk bir saat içinde en yüksek seviyede olduğu ortaya çıktı.
Yatağa kaygıyla giderseniz veya geceleri kaygılı bir niyetle uyanırsanız, muhtemelen sabahları kaygılı hissedersiniz.
uyumadan önce; Gelecekteki bir sınav, yapacağınız bir sunum veya iş yerinde size gerginlik yaşatacak bir iddia ile ilgili niyetlerle boğuşuyorsanız, sabah uyandığınızda bu düzeyde bir endişe yaşamanız çok muhtemeldir. hatta daha yüksekçıkacak.
Çünkü senin vücudun enerji vermekÇok yüksek seviyede kortizol hormonu salgılıyordu ve bu yüksek seviyedeki hormon sizin daha fazla kaygı duymanıza neden oluyordu.
Peki sabah kaygısını nasıl önleyebiliriz?
Diğer tüm zihinsel problemlerde olduğu gibi, bir uzmanla tedavi olmak yapılacak ilk şey olmalıdır. Kendi başınıza yapabileceğiniz bazı şeyler de vardır:
Kafein ve şeker kaygı belirtilerini artırabilir. Ancak besin eksikliklerinden kaynaklanan düşük kan şekeri kaygıyı daha da kötüleştirebilir. Bu yüzden dengeli ve düzenli beslenmeAnksiyetenin önlenmesinde önemli rol oynar.
Ek olarak; Yeterince uyumak, fazla alkol tüketmemek, nefes egzersizleri yapmak, sosyal medya gibi iş yerinde ve evde gerginliği artıracak durumlardan kaçınmak uyarıcılardan kaçınmakkendinize zaman ayırmanın, günü planlayarak hareket etmenin, fiziksel aktivite yapmanın ve meditasyon yapmanın yollarına başvurabilirsiniz.