Haber

Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev ile görüştü: İşbirliğimiz daha da gelişecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

“Düzensiz göçün yönetiminde aktif iş birliği gereğine odaklandık” diyen Erdoğan, “Görüşmelerimizde ekonomik ve ticari çıkarlarımızı da detaylı bir şekilde ele aldık. Geçen yıl ticaret hacmimiz 6 milyar doları buldu. Ortak paydamız.” bugünkü müzakerelerden sonra bunu kısa sürede 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.Bulgaristan tarafındaki sınır kapılarının modernizasyonunun tamamlanması ve özellikle gıda kontrol altyapısının güçlendirilmesi ile işbirliğimiz daha da gelişecektir.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile İstanbul’daki Vahdettin Köşkü’nde görüşmeye gelen Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

HEDEFİMİZ TİCARET HACMİMİZİ 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK: İki NATO müttefiki olarak dayanışmamızın her zamankinden daha güçlü olması gerektiğine inanıyoruz. Bu vesileyle, ikili, bölgesel ve küresel çıkarlarımızı daha ileriye taşımak için ortak iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha teyit etmiş olduk. Sistematik olmayan göçün yönetiminde aktif işbirliğinin gerekliliğini vurguladık. Görüşmelerimizde ekonomik ve ticari çıkarlarımızı da detaylı bir şekilde ele aldık. Geçen yıl ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaştı. Bugünkü müzakerelerden sonra bunu kısa sürede 10 milyar dolara çıkarmak ortak hedefimiz. Bulgaristan tarafındaki sınır kapılarının modernizasyonunun tamamlanması ve özellikle gıda kontrol altyapısının güçlendirilmesi ile işbirliğimiz daha da gelişecektir.

ENERJİ BAKANIMIZA GEREKLİ TALİMATLARI VERDİK: Gündemimizde güç güvenliği konusunda işbirliği imkanları araştırıldı ve bunu çevremizde tartıştık. Konuyla ilgili olarak Enerji Bakanımıza gerekli talimatı verdik; Bu bahise nasıl yardımcı olabiliriz ve Bulgaristan’ın talebini nasıl karşılayabiliriz? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız da gerekli adımları atacaktır. Aynı şekilde İçişleri Bakanımız da sınır güvenliği konusunda muhatabıyla sınır güvenliğini nasıl ortaklaşa halledebiliriz, nasıl çözebiliriz konusunda çalışmaya devam edecek ve bunun ortak çalışmalarını yürüteceklerdir.

HUKUKUMUZUN GELİŞTİRİLMESİNE KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM: Hepinizin bildiği gibi ortak kültürel mirasımıza hep birlikte sahip çıkmaya özel bir özen gösteriyoruz. Bu anlayışla onarımını üstlendiğimiz Balat’taki Demir Kilise’yi 2018 yılında restore ederek yeniden hizmete açtık. Razgrad’da bulunan Makbul İbrahim Paşa Camii’nin kısa sürede restore edilerek ibadete açılması en büyük temennimizdir. Karşılıklı ziyaretlerimizin mahalle hukukumuzun derinleşmesine katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum.

RADEV: ATTIĞIMIZ ADIMLARIN BAŞARILI OLMASI İÇİN KORUMALI BİR BİTİŞİMİZ OLMALIDIR

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev şunları söyledi:

DOĞU AVRUPA BÖLGESİ İÇİN ÇOK DEĞERLİ: Bulgaristan ve Türkiye komşu olarak çok sıkıntılı bir bölgedeler. Ukrayna’daki savaş çok yakın. Diğer sorunlu alanlar da bizim tarafımızda. Bu nedenle Türkiye ile Bulgaristan arasındaki işbirliği bölgenin güvenliği açısından çok değerlidir. Doğu Avrupa bölgesi için çok değerlidir. İki ortak olarak karşılıklı çıkarlar doğrultusunda ekonomi, ticaret, güç alanı, ulaşım, turizm ve ortak çıkarları koruma ve terörle mücadele alanlarındaki işbirliğimiz sözlerimizin konusudur. Bu değerli işbirliğinin en değerli göstergesi Kapıkule Sınır Kapısı’nın ticari hacim olarak dünyada ikinci sırada yer almasıdır. Bizim için yapacak çok şey var. Çalışmalarımıza devam etmemiz gerekiyor. Türkiye, Bulgaristan’a yatırım yapan bir ülkedir.

KAPILARIMIZIN KAPASİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATMAMIZ GEREKİYOR: Coğrafi konumlarımız nedeniyle, teslimatların güvenliği ve güç kaynaklarının hızlı bir şekilde dönüştürülmesi konusunda ülkelerimizin ortak sorumluluğu bulunmaktadır. Bu da ancak güç alanında işbirliğinin derinleştirilmesi ile mümkündür. Karşılıklı faydalar doğrultusunda beklentimiz, her iki ülkenin enerji sistemlerinin daha da gelişmesi yönündedir. Burada da Sayın Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Çünkü ülkemiz için çok zor bir dönemde bir sürat gibi elimize ulaşarak sıvılaştırılmış gaza zemin hazırladılar. Ukrayna’daki savaş küresel olarak tedarik zincirlerini etkiliyor. Öte yandan, Afrika’dan Avrupa’ya Türkiye üzerinden geçen bir kara yolundan bahsediyoruz. Bunun sorumluluğunu da görüyoruz ve trafikteki artışın farkındayız. Sınır kapılarımızda trafik ikiye katlandı. Bu nedenle çok hızlı olmamız, proaktif olmamız gerekiyor. Ortak karar ve tedbirler alarak sınır kapılarımızın kapasitesini artırmak için gerekli adımları atmamız gerekiyor.

TÜRKİYE’NİN YASADIŞI GÖÇ KONUSUNDAKİ DURUMUNU İLGİLENİYORUZ: Başkanla bir harita çizdik, bundan sonraki çalışmalarımızla ilgili. Attığımız adımların başarılı olabilmesi için çok sakin ve korunaklı bir sınıra sahip olmamız gerekiyor. Bunu dikkate alarak, Türkiye’nin yasadışı göçü artırmasını önlemesini takdirle karşılıyoruz. Ortak çalışmalarımız devam edecek. Yasadışı göç konusunda Türkiye’deki durumu dikkate alıyoruz. Bu nedenle ikili anlaşmalarımızın kurallarını yerine getirmeye çalışıyoruz. Her türlü terör faaliyetini Sayın Erdoğan ile birlikte kınıyoruz. Çünkü insanların sağlığını kastediyorlar. Dolayısıyla bu konudaki ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu