Haber

Enflasyon Asgari Ücret Artışı Sonrası Resim Netleşiyor!

Yılın son ayının ilk günlerinde olduğumuz için normal karşılansa da, olağan bir süreçten geçmediğimiz için yıl boyunca asgari fiyat ve zam oranı gündemde olmadı. Hala her an bir yerlerden taban fiyat açıklamasına maruz kalıyoruz. Yıllardır kurulların belirlediği, personel ve patron temsilcileri ile çalışma bakanlığında oturan yetkililerce açıklanan asgari fiyat, geçen yıl ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından sürpriz bir şekilde açıklandı. Bu yıl yüksek enflasyon oranlarının yıllar sonra yeniden görülmesiyle birlikte gözler, yıl ortasında da artan taban fiyattaki 2023 artışında. Ülkede yıllar itibariyle asgari ücretli çalışan oranının artması ve fiyat artışlarında baz etkisinin olması dikkatleri bu alana çekmektedir. Asgari fiyat artışında enflasyon oranlarının dikkate alınması nedeniyle uzmanlar, bugün açıklanan TÜİK TÜFE verilerinin ardından zam oranına ilişkin iddialarını yayınlamaya başladı.

TÜİK bugün Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı ve 1,5 yıl sonra artışta ivme kaybı gözlendi. Bu da yıl sonuna geldiğimiz bu günlerde maaş artışlarında taban fiyat hesaplarını gündeme getirdi.

Çalışma Bakanı, hükümetin genel olarak sessiz kalmasına ilişkin olarak, “Hayali değil, gerçekçi bir rakama odaklanmak gerekiyor” dedi.

İşveren tarafından yapılan açıklamalarda TİSK Lideri Özgür Burak Akkol “ezilmek istemediklerini” belirtirken, TİM Lideri Mustafa Gültepe taban fiyatın 300-350 dolar (5 bin 500-) ortası olması gerektiğini savundu. 6 bin 500 TL).

Türk-İş Lideri Ergun Atalay, asgari ücret olan 7 bin 785 TL için kırmızı çizgiler olduğunu belirtirken, DİSK Genel Lideri Dilek Çerkezoğlu asgari ücretin net en az 13 bin 200 TL olması gerektiğini söyledi. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz, “En az 10 bin lira rakam verilmeli” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun asgari ücretin “10 bin liranın üzerinde olması gerektiğini” söylerken, HDP’li Cemalettin Yüksel 12 bin 500 TL seviyesini söyledi. GÜZEL Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Güçlü, taban fiyatın 9 bin 600 TL seviyesinde olması gerektiğini savundu.

Milletvekili Garo Paylan da bugün şu hesaplamayı paylaşarak, yüzde 17’lik enflasyon farkı üzerinden yüzde 20’lik maaş artışı olacağını belirtti.

twitter.com

Enflasyon açıklamasının ilk dakikalarında Paylan’ın hesabını doğrulayan paylaşımı sosyal politika ve çalışma ekonomisi, emek bilimleri uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik de yaptı.

twitter.com

Ekonomist Doç. Baki Demirel ve Prof. Çelik’in hesabına atıfta bulunarak, yoksulluğun derinleşeceğini belirtti.

twitter.com

Her halükarda yapılan artışlar alım gücünde kalıcı bir iyileşmeye hizmet etmeyecek gibi görünüyor. Minimum fiyat beklentiniz nedir? Yorumları bekliyoruz ??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu