Haber

Dışişleri’nden Türkiye analizi: Ortadoğu’yu yalnızca Orta Doğu düzeltebilir

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana baskınlarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde yaşanan gerilim, 2024’ün ilk haftalarından itibaren tüm bölgeye yayılacağının sinyalini veriyor.

Ortadoğu’daki durum bir kez daha ABD dış politikasının odak noktası haline geldi.

Based Yabancı İlişkiler dergisi, Orta Doğu’daki olumsuz gidişatın bölge ülkeleri tarafından düzeltilebileceğini yazdı.

Amerika sonrası bölgesel düzen

“Sadece Ortadoğu’yu düzeltebilir”başlıklı analizde, “Amerikan sonrası bölgesel sisteme giden yol” İfadesi kullanıldı. Bölgede oluşması muhtemel yeni dengelerin bu temel üzerine inşa edildiği görüldü.

Türkiye’nin Ortadoğu’da yeni yol belirleme vurgusu

Mevcut bölgesel ve küresel dinamiklerin Washington’un baskın rol oynamasını “çok zorlaştırdığı” ifade edilerek, şöyle devam edildi:

ABD’nin uzun vadede Orta Doğu’ya önemli diplomatik ve güvenlik kaynaklarını aktaracağına dair iddiaya girmek makul olmayacaktır.

Savaşın başlangıcından bu yana koordinasyon içinde olan Mısır ve Ürdün başta olmak üzere bölgesel güçlerin yanı sıra Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) kolektif bir yol çizmek için şimdi harekete geçmesi gerekiyor.

Ankara’nın teklifi: Garantör sistemi

Ankara’nın, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını sona erdirme ve bölgenin güvenliğini sağlama yönündeki çabalarına dikkat çekildi:

Türkiye, bölge devletleri, Filistin’in güvenliğini ve yönetimini koruyor ve destekliyor; ABD ve Avrupa ülkelerinin İsrail’e güvenlik garantileri sağladığı çok ülkeli garantör sistemi kavramını tanıttı.

İsrail ve İran’la ilişkileri var

Tüm bölgeyi kapsayan bir forum fikrine şüpheyle yaklaşıldığı bir dönemde, işbirlikçi yeni güvenlik mekanizmalarının oluşturulabileceği ifade edildi.

Analizde ayrıca Türkiye’nin hem İsrail hem de İran’la çıkarları olduğu ve bu iki ülkenin beklenen bir foruma katılmasının “değerli” olacağı vurgulandı.

Bu anın Türkiye ile yakalanması gerekiyor

Bölgede gerginlikler devam etse de uzlaşmanın sağlanması ve güvenliğin artırılması için “yeniden başlama anı”nın sağlanabileceği sözü verildi.

“Bu anın Türkiye gibi bölgesel güçlerle birlikte değerlendirilmesi gerekiyor.”Şunlar ifade edildi:

Ortadoğu bir hesaplaşmayla karşı karşıya. Gazze’de akan korkunç kan nedeniyle kriz ve çatışma derinleşebilir veya farklı bir gelecek inşa edilebilir.

asarcikajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu