Haber

Birleşik Kamu İşletmeleri: “Geçen Yıl Eylül Ayında 100 Liraya Alınan Yemek Arabasına Vatandaşlar Bu Yıl Aralık Ayında 334,4 Lira Ödemek Zorunda Kaldı”

Birleşik Kamu İşletmeleri Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın araştırmasına göre; Vatandaşlar, geçen yıl eylül ayında faiz indirimlerinin başladığı 100 liraya aldıkları yemek sepeti için bu yıl Aralık ayında 334,4 lira ödemek zorunda kaldı. Bu yılın aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ekmek, un, bulgur ve makarna fiyatları yüzde 134,7, et-balık fiyatları yüzde 79, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatları yüzde 97,2 arttı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR tarafından Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlenen ve halkın en çok tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan sepet baz alınarak hazırlanan gıda fiyatları endeksinin Aralık ayı sonuçları , açıklandı.

Yapılan yazılı açıklamaya göre araştırma sonuçları şöyle:

“Geçen yılın Aralık ayına göre bir önceki aya göre yüzde 8,3 artan gıda fiyatlarında Aralık ayında yüzde 137,3 artış oldu. Vatandaşlar 100 liraya aldıkları gıda sepetine bu yıl Aralık ayında yüzde 334 zam yaptı. geçen sene eylül ayında faiz indirimleri başlayınca 4 lira ödemek zorunda kaldı.

Kamu çalışanları ile kamu emeklilerinin fiyat ve maaşları son bir yılda enflasyon farkları dahil yüzde 85,6 oranında arttı. Taban fiyattaki artış yüzde 94,6 olurken, işçi ve serbest çalışanların emekli aylıkları yüzde 78,61 arttı. Türkiye’nin faiz indirimleriyle yıllarca sürecek mevcut enflasyonist sarmalın içine sürüklendiği Eylül ayında 100 liraya alınan gıda sepetine bu yıl Aralık ayında 334,4 lira ödemek gerekirken, 100 liralık gelir Eylül 2021’de kamu çalışanları ve emekliler bugün 185,6 lira. temel ücretlilerinki 194,6 lira, emekli personel ve kendi hesabına çalışanlarınki ise 178,6 lira oldu.

Aralık ayında ekmek, pirinç, un ve bulgur fiyatları bir önceki aya göre yüzde 6,4 arttı. Et ve balık kümes hayvanları fiyatlarının yüzde 13,7 arttığı Aralık ayında süt ve süt ürünleri ile yumurta kümes hayvanları fiyatları yüzde 2,8 arttı. Petrol fiyatları da yine yüzde 2,8 arttı. Meyve fiyatlarının yüzde 5 arttığı Aralık ayında sebze fiyatları bir önceki aya göre ortalama yüzde 19,2 arttı.

Bakliyat fiyatlarının yüzde 1,6 arttığı bu aralıkta salça, zeytin, bal, çay, tuz ve diğer gıda maddeleri gibi diğer işlenmiş gıda maddelerinin fiyatları da yüzde 2,1 arttı. Böylece vatandaşlar, mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 64 gıda maddesinden oluşan gıda sepetini satın almak için Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 8,3 daha fazla para ödedi.

Geçen yıl aralık ayında gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 21 arttı. Bu artış endeks dışı bırakıldığı için bu yıl Kasım ayında yüzde 167,4 olan artış oranı, bu baz etkisiyle Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 137,3’e geriledi. Yıllık fiyat artışındaki bu düşüş, gıda fiyatlarındaki düşüşten değil, geçen yıl yüzde 21 olan aylık artış oranının bu yıl yüzde 8,3’e gerilemesinden kaynaklandı. Bu nedenle geçen yıl eylül ayında 100 lira olan yemek sepetine ödenecek miktar bu yıl aralık ayında 334,4 liraya yükseldi. Fiyatlar düşmediği sürece aylık artış hızı ne kadar yavaş olursa olsun vatandaşların birebir mal ve hizmet almak için ödemek zorunda olduğu fiyat her ay biraz daha artacaktır.

Bu yılın aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ekmek, un, bulgur ve makarna fiyatları yüzde 134,7, et-balık fiyatları yüzde 79, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatları yüzde 97,2 arttı. yüzde. Petrol fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 42,8 arttı. Meyve fiyatları yüzde 228,4, sebze fiyatları ise yüzde 381,4 arttı. Son bir yılda bakliyat fiyatları yüzde 71,3 artarken, diğer gıda fiyatları yüzde 116,9 arttı. Tarımsal girdi maliyetleri ve tarım ürünleri üretici fiyatlarındaki artışlar, gıda fiyatlarındaki yıllık artışın önümüzdeki aylarda da üç haneli oranlarda kalmaya devam edeceğine işaret ediyor.

Gıda fiyatlarında yıllık ortalama fiyatlar üzerinden yapılan hesaplamaya göre 2022’de fiyatlar 2021’e göre yüzde 150,5 arttı. Yani 2022’de vatandaşlar aynı gıda sepetine 2021’e göre yüzde 150,4 daha fazla para ödedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu