Haber

Bakan Dönmez: Karadeniz gazı tüm konutların 35 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayacak kapasitede.

Türkiye tarihinin en değerli enerji projelerinden biri olan Karadeniz gazı ilk kez Filyos Doğalgaz İşleme Tesisine çıkarıldı. Karada 8 bini aşkın, denizde ise 2 bini aşkın personelin görev yaptığı projenin ilk fazında üretilen doğalgaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla devreye alındı. Törende konuşan Enerji ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de yapılan gaz keşfinin tüm konutların 35 yıllık ihtiyacını karşılayacağını söyledi.

Bakan Dönmez’in açıklamaları şöyle:

“Umutsuzluğa kapılmadık. İnandık ve sonunda başaracağımızı biliyoruz. Bu noktada her türlü zorluğa, her türlü ambargoya, her türlü yıldırmaya rağmen başardık. Bir hayalimiz vardı. İnandık, inandık” mücadele ettik. Ay-yıldızın yüzünü yere eğmedik, her türlü önyargıyı yıktık. Arayamazsınız.” dediler. Araştırdık. Bulamazsınız dediler, bulduk. Çıkaramazsınız dediler. Onu çıkardık.

“BU GURUR TÜM TÜRKİYE’NİN”

Bugün Türkiye’nin güçlü istiklal ateşi Filyos’tan dalga dalga yurda yayılıyor. Bu iş 85 milyon. Bu gurur tüm Türkiye’nindir. Karadeniz gazının keşfinden üretimine kadar dünyanın en kısa deniz geliştirme projesi olarak tescillendik. İlk aşamada on kuyuda günde on milyon gaz üretilecek. İkinci gün ise 40 milyon metreküp doğal gaz üreteceğiz. Türkiye’nin mevcut doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde otuzunu tek başına karşılayacak. Yani keşfimiz 35 yıl boyunca tüm konutların doğal gaz ihtiyacını tek başına karşılayabilecek durumdadır.

“REKOR SÜREDE PROJEYİ TAMAMLADIK”

Türkiye’nin bağımsızlığı için sahada 50’den fazla gemi ile çalıştık. Yanlarında Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerimiz var. Karadeniz gazını cumhuriyetimizin 100. yılına ulaştırmak için on bin kişi canla başla çalıştı. Bu süreçte Covid, küresel kriz ve depreme rağmen rekor sürede projeyi tamamladık. Bu proje için uzun yıllar yurt dışında çalışıp Türkiye’ye dönen onlarca insanımız ve mühendisimiz var. Babalarının vasiyetini yerine getirmek için doğdukları topraklara dönen mühendislerimiz var. Her türlü baskıya direnerek Türk vatandaşı olan yabancı çalışanlarımız dahil herkes gecesini gündüzünü burada geçirdi. Sakarya, Türkiye Cumhuriyeti’nin bundan yüz yıl önce istiklal meşalesini yaktığı yerlerden biridir. Bir asır sonra, bu kez büyük ve güçlü Türkiye’nin istiklal meşalesi yine Sakarya’dan. Bir asrı geride bırakan tecrübemizle düne, bugüne ve yarına değil asırlara, Türkiye’nin asrına ilham olmak için geliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu